Veelgestelde vragen

Het gebruik van De Zuiderling

1 Zuiderling = ongeveer een half uur tijd waard.

Maar, de vraag is vaak: wat is de waarde in euro? Het antwoord: ongeveer een half uur. Dat betekent dat iemand die de heg een keertje knipt voor een ander en daar ongeveer 1 uur mee bezig is hier 2 Zuiderlingen mee verdient. Met deze Zuiderlingen kan hij iemand vragen om hem te helpen met het installeren van zijn printer.

Het gaat om de tijd die je bezig bent en ieders tijd is evenveel waard. Voor de Zuiderling gaat het dan niet om precies 30 minuten, maar ongeveer een half uur.

Meedoen is gratis! 

Stuur een sms-je met de tekst zl zuid naar 06 42 50 06 20 en je krijgt direct 6 Zuiderlingen op je saldo.  

Na aanmelding zijn alle sms-jes die je van ons krijgt gratis. Overmaken of je saldo opvragen via 06 42 50 06 20 kost je het gewone sms tarief bij je provider (vaak zit dat al in je bundel) 

P.S. als je langsgaat bij de helpdesk krijg je ook nog 4 extra biljetten van de Zuiderling 

Er is één biljet: dat van 1 Zuiderling. Dit biljet is ongeveer een half uur tijd waard.

Het Zuiderling-biljet is bijna niet te vervalsen dankzij 10 veiligheidskenmerken!

  1. Fijn lijnwerk en verschillende structuren die moeilijk te kopiëren zijn
  2. Uniek serienummer
  3. Goudfolie in Zuiderlingen-stijl met serienummer dat weer hetzelfde is als het andere serienummer
  4. Watermerk
  5. Verborgen veiligheidskenmerk
  6. Fluorescerende kleur, niet te kopiëren
  7. Speciale coating
  8. Verborgen kenmerk op de voorkant
  9. Microletters in een rondje
  10. Klein ballonnetje in zilver, ook niet te kopiëren

O ja, het biljet van de Zuiderling is ontworpen door twee Rotterdamse ontwerpers!

Jazeker. Als je met je telefoon kunt sms'en, kun je gewoon meedoen!

Voor smartphones wordt nu wel een app ontwikkeld om de rekening te beheren, maar die is nog niet helemaal klaar.

Ja, dat kan, en de persoon van wie je het nummer gaat gebruiken, kan ook Zuiderlingen ontvangen en uitgeven.

Om Zuiderlingen te ontvangen geef je het 06-nummer door aan degene die ze aan jou gaat betalen. Die maakt het aantal Zuiderlingen over dat jullie hebben afgesproken naar het 06-nummer.

Om uit te geven vraag je aan de persoon van wie je het nummer gebruikt om Zuiderlingen naar een ander 06-nummer over te maken.

Je kunt ze dus ook cadeau (laten) geven :-)

Dat is niet erg, want je kunt met je mobieltje via sms Zuiderlingen overmaken en je saldo opvragen. Alle instructies kun je hier lezen.

Wil je via de website Zuiderlingen overmaken, dan heb je wel een wachtwoord nodig. Ben je dat wachtwoord kwijt, neem dan contact op met de helpdesk. Zij helpen je verder.

1 Zuiderling ≈ ongeveer een half uur tijd. Dat is makkelijk tellen en werkt het beste als je je eraan houdt. Zo wordt ieders tijd gelijk gewaardeerd.

Maar: zoals je in de echte geldwereld ook wel eens een fooi geeft omdat je heel tevreden bent, zou je dat hier ook kunnen doen. Aan jou de keus...

Je kunt altijd mailen met de Helpdesk op helpdesk@dezuiderling.nl. Je krijgt dan zo snel mogelijk een reactie.

Je kunt de Helpdesk ook bellen op werkdagen van 09.30-18.00 uur op 010 - 307 00 96

We helpen je graag!

Om af te melden stuur je een mailtje naar helpdesk@dezuiderling.nl met het verzoek om je account te verwijderen. Wij zorgen daar dan voor.

Maar: afmelden is niet nodig. Als je een account hebt, maar je doet er niks mee, dan gebeurt er ook niets. En wie weet, verander je nog eens van gedachten? Want als je geen account hebt, kun je niet profiteren van de Zuiderling, terwijl dat natuurlijk wel de bedoeling is.

Als je een specifieke vraag hebt of iets bijzonders wilt, kun je altijd contact met ons opnemen. Wij zoeken graag met je mee!

Nee, alleen via sms.

Maar, we hebben wel een Facebook pagina en je kunt ons natuurlijk op Twitter vinden.

Algemeen

De Zuiderling is er voor iedereen op Rotterdam-Zuid , jong en oud, arm en rijk.

Ben je ergens goed in? Dan kun je er Zuiderlingen mee verdienen. Ben je ergens niet goed in? Dan zoek je iemand die dat wel kan en betaal je met Zuiderlingen.

Er zijn heel wat redenen te bedenken waarom je mee zou moeten doen met de Zuiderling.

Door mee te doen kun je je netwerk vergroten, je talenten (de dingen waar jij goed in bent) inzetten voor een ander. En dan... kun je daarmee Zuiderlingen verdienen die jij weer in kunt zetten voor iets waar jij minder goed in bent.

Ook gemeenschapsinitiatieven, zoals straatactiviteiten, buurt- of wijklocaties en stichtingen kunnen de Zuiderling prima gebruiken om hun intiatief te versterken.

Wil je weten hoe? Neem contact op met de helpdesk en we komen graag bij je langs!

 

Omdat het nodig is. En dat blijkt uit heel veel gesprekken met mensen en initiatieven op Zuid. In deze gesprekken geven bewoners en gemeenschapsinitiatieven bijna altijd aan dat veel behoefte is aan verbinding, aan delen en aan gebruikmaken van elkaars kracht en kwaliteit. Soms voor henzelf, soms voor kinderen en soms voor ouderen. Maar: niet iedere bewoner heeft de middelen of het netwerk om deze verbinding tot stand te brengen.

Ook zijn veel gemeenschapsinitiatieven kwetsbaar doordat ze afhankelijk zijn van de inzet van maar een paar sterke en betrokken vrijwilligers en een beperkt netwerk. Die initiatieven kunnen een groter netwerk en extra vrijwilligers goed gebruiken.

Voorbeelden van gemeenschapsinitiatieven waar de Zuiderling contact mee heeft: sportverenigingen, verschillende scholen, het Wijkwaardenhuis, LCC ’t Klooster, Proeftuin Feijenoord (58 gemeenschapsinitiatieven), het Vliegwiel (ontmoetingsplek voor vrouwen in Hillesluis), Samenlevingswerk, kerken en moskeeën en iedereen die wil dat we langskomen!

De populatie op Rotterdam-Zuid is heel divers. Er wonen mensen met veel geld, maar er zijn ook hele armoedige wijken. In deze focuswijken is veel werkloosheid, armoede, wonen veel mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank. Zuid is een plek die zich bij uitstek leent voor een ruilmunt omdat je alle uitersten tegenkomt: welvaart en armoede, werkloosheid en grote bedrijven, schooluitval en de Hogeschool, ongeveer 200.000 mensen, ruim 150 nationaliteiten. We denken met de Zuiderling een middel te hebben om die uitersten aan elkaar te koppelen, om de kwaliteiten die iedereen bezit in te zetten ten faveure van iedereen. Natuurlijk zijn er mensen met grote problemen. Ook daar kan de Zuiderling helpen. Want talent heeft iedereen en de Zuiderling kan daardoor een middel zijn tot meer geluk en welvaart.

Initiatiefnemers Luc Manders en Martien Kromwijk raakten twee jaar geleden geïnspireerd door het boek ' Het geld van de toekomst’  van Bernard Lietaer. Hierin worden complementaire muntsystemen beschreven. Het idee van de alternatieve munteenheid was voor hen een inspiratie vanwege de mogelijkheden die zo'n munt biedt om interactie en contact tussen mensen te bevorderen en een stimulans te geven aan de wijkeconomie. Luc en Martien zijn beiden al jaren actief op Zuid en (h)erkennen de vragen van bewoners en bestaande gemeenschapsinitiatieven. Zij zien in de Zuiderling een middel bij uitstek om veel mensen aan elkaar te koppelen en de kracht van mensen en initiatieven met elkaar te verbinden en te stimuleren.

Inmiddels werken ze samen met bewoners, met vrijwilligers en met allerlei initiatieven op Zuid om de Zuiderling tot een succes te maken!

De Zuiderling is van iedereen op Rotterdam-Zuid. Bewoners, gemeenschapsinitiatieven, stichtingen, buurthuizen, sportclubs, enzovoort.

Op onze sponsorpagina vind je verschillende organsaties die op allerlei manieren een bijdrage leveren aan het succes van de Zuiderling.

Eigenlijk geldt deze vraag voor iedereen. Wat kun jij doen of waar ben jij goed in?

Door goed te kijken naar waar je goed in bent en dan te kijken wie je daarmee zou kunnen helpen. Je zult verrast worden als je het aangeeft! 

Enkele voorbeelden van wat senioren en bejaarden kunnen doen:

- Schaakles geven

- Conversatieles in Nederlands of een andere taal

- Oppassen, tuinieren, chauffeur zijn

- Specialistische kennis overdragen

- Meedoen met sport en de wandelclub

- Verhalen vertellen

- etc...

Neem contact op met onze helpdesk en we kijken wat we voor je kunnen doen!

Natuurlijk kun je zelf in je eigen buurt ook altijd contact opnemen met initiatieven om te kijken wat je voor elkaar kunt doen.

Sowieso mag je een ander natuurlijk altijd helpen en met de Zuiderling wordt het makkelijk om dat te doen. Het wordt ook makkelijker om mensen te vinden die jij kan helpen of die iets voor jou kunnen betekenen.   

Dit zegt het UWV erover:
'Als u een WW-uitkering krijgt, mag u vrijwilligerswerk doen. U moet zich dan wel aan enkele regels houden. Als u passend werk vindt of aangeboden krijgt, moet u direct kunnen beginnen. Uw vrijwilligerswerk mag het zoeken naar een betaalde baan niet in de weg staan. Geef daarom altijd aan ons door welke uren u vrijwilligerswerk doet. U bespreekt dit met uw werkcoach.'
Lees meer hierover op: http://www.uwv.nl/Particulieren/themadossiers/vrijwilligerswerk/index.aspx.

En als je een bijstandsuitkering hebt:
'Heeft u een bijstandsuitkering en wilt u vrijwilligerswerk gaan doen? Dat mag. Vrijwilligerswerk kan een goede manier zijn om werkervaring op te doen. Ook is het een manier om uw sociale contacten te onderhouden of om een zakelijk netwerk op te bouwen. Lees verder op: http://www.weethoehetzit.nl/situatie/1/ik-heb-een-uitkering/vraag/100019/ik-doe-vrijwilligerswerk/

Nee, juist niet. Met de Zuiderling krijg je de mogelijkheid om Zuiderlingen te verdienen, door dingen te doen die je leuk vindt of waar je goed in bent.

Het antwoord staat in Artikel 7 uit onze Algemene Voorwaarden:

7.1          U bent zelf verantwoordelijk voor de fiscale afwikkeling. Volgens de huidige richtlijn van de belastingdienst houdt dit het volgende in, indien:

- op jaarbasis het aantal transacties boven de 1330 komt, meldt de deelnemer dit aan de belastingdienst.
- het aantal transacties lager is dan 1330 maar de aard van de geleverde diensten kennelijk voortkomen uit een normale uitoefening van een beroep of bedrijf dat BTW-, en/of belastingplichtig is, dan dient de deelnemer dit eveneens te melden aan de belastingdienst.

7.2          De Zuiderling is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de economische (fiscale) of juridische gevolgen van transacties met Zuiderlingen.

Voor verdere actuele informatie verwijzen wij je naar de website van de belastingdienst.

 

Op jaarbasis mag je maximaal 1330 Zuiderlingen verdienen.

Dit betekent dat je per week ongeveer 25 Zuiderlingen mag verdienen. Dat is ongeveer 12 uur werk per week.

Als je er meer dan 1330 verdient, geef je dat op aan de Belastingdienst. Die kijkt dan of het gaat om informele hulp of professionele dienstverlening.

Van ons mag iedereen meedoen. Jong en oud, arm en rijk. Dat is ook veel leuker en voor iedereen is het interessant om Zuiderlingen te verdienen.

Ben je onder de 18 jaar, dan moet je het wel eerst aan je ouders vragen. Dat staat in onze algemene voorwaarden.

Nee, behalve als degene aan wie je een Zuiderling wilt betalen er geen bezwaar tegen heeft. Hij/zij kan er dan op Zuid zelf weer mee betalen.

(Hij/zij kan zich dan aanmelden door ZL Zuid te sms'en naar 06 42 50 06 20. Vanaf dat moment hij/zij ook geregistreerd met zijn/haar 06-nummer).

Als je bij onze helpdesk binnenloopt en je aanmeldt bij de Zuiderling aan de Paul Krügerstraat 91a; dan krijg je niet alleen 6 Zuiderlingen op je rekening, maar ook 2 Zuiderling-biljetten in de hand.