Wat is de Zuiderling?

De Zuiderling is de nieuwe ruilmunt op Rotterdam-Zuid. Iedereen op Zuid kan vanaf 3 september 2013  Zuiderlingen verdienen én uitgeven. Hoe dan? Door met je talent een ander te helpen of door het talent van een ander voor jezelf in te zetten.

1 Zuiderling ongeveer een half uur tijd waard 

Je kunt via je telefoonnummer deelnemer worden en we hebben ook echte Zuiderling biljetten. 

Voorbeelden: 

  • Samir geeft sollicitatie-training aan een groepje van 5 personen. Hij doet dat 1,5 uur. Daarvoor ontvangt hij van alle deelnemers dus 3 Zuiderlingen (3 x een half uur).  Samir heeft nu 15 Zuiderlingen die hij inzet om a) te leren hoe je paella maakt (dat kost hem 4 Zuiderlingen = ca. 2uur)  b) voor zijn dochter bijles wiskunde te regelen (1 uur per week = 2 Zuiderlingen per week) 
  • Fatima helpt de sportclub met het organiseren van een toernooi en krijgt daarvoor 4 Zuiderlingen. Hiermee kan ze een student inhuren die haar zoon helpt met het voorbereiden van zijn wiskundeproefwerk. Deze student betaalt die 4 Zuiderlingen weer aan zijn buurman die altijd de katten eten geeft als hij op vakantie is.
  • Art geeft wel 'ns pianoles aan een jongere uit de buurt en ontvangt daarvoor 2 Zuiderlingen per uur. Vervolgens heeft Art iemand nodig die goed laminaat kan leggen en kan helpen met schilderen. Art heeft dus enerzijds iemand geholpen met pianoles en krijgt er een leuk opgeknapt pand voor terug.  (=echt voorbeeld:-) 

Je leert makkelijker andere mensen kennen
Meedoen met de Zuiderling is een manier om andere mensen te leren kennen en je netwerk te vergroten. De Zuiderling maakt het gemakkelijker om hulp te vragen aan mensen die je nog niet kent. Je kunt ze namelijk belonen voor hun inzet. Dus: door de Zuiderling krijgt iedereen, bewoners en gemeenschapsactiviteiten (activiteiten in de straat of de wijk die vaak draaien op vrijwilligers), toegang tot een veel groter netwerk. Hierdoor wordt het gemakkelijker om iemand te vinden die iets voor je kan doen. Ook belangrijk: contact met anderen geeft een doel in het leven. Feitelijk krijg je een half uur van een ander, maar er gebeurt ook iets op menselijk vlak. Voor de Zuiderling zet je je talenten in. Hierdoor weet je meteen weer waar je goed in bent. En daar word je gelukkiger van. Dat is wetenschappelijk bewezen.

De Zuiderling is van iedereen
De Zuiderling ís van de bewoners van Rotterdam-Zuid. Waarom? De munt is sámen met de bewoners van Zuid ontwikkeld. Heel veel mensen en clubs hebben meegedacht en meegewerkt: bewoners, sociale leiders, gemeenschapsactiviteiten, sportclubs en andere organisaties.